Konferencja ma na celu upowszechnienie wyników prac naukowo-badawczych, a także wymianę poglądów i doświadczeń uczestników działających w obszarach związanych z jej tematyką.
Celem nadrzędnym Konferencji jest identyfikacja i prezentacja aktualnej sytuacji oraz problemów badawczych w zakresie:
- technicznych aspektów produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych,
- technicznych aspektów uprawy roli i pielęgnacji upraw w gospodarstwach ekologicznych,
- ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym,
- alternatywnych metod zwalczania chorób i agrofagów roślin uprawnych,
- produkcji żywności ekologicznej i marketingu produktów ekologicznych, eko-i agroturystyki,
- ekologizacji rolnictwa,
- projektowania i eksploatacji oraz problematyki badań empirycznych i symulacyjnych maszyn rolniczych, leśnych i spożywczych,
- materiałów konstrukcyjnych i powłok ochronnych maszyn rolniczych, leśnych i spożywczych,
- bezpieczeństwa, ergonomii oraz ekologii w użytkowaniu maszyn rolniczych, ogrodniczych, leśnych i spożywczych,
- technik i technologii mających zastosowanie w przemyśle rolno-spożywczym,
- operacji jednostkowych i technologii w przetwórstwie spożywczym i rolnictwie,
- automatyzacja i robotyzacja w rolnictwie, zastosowanie technik IoT i ICT oraz AI w sektorze rolno-spożywczym.
- zastosowanie technik IoT i ICT oraz AI w sektorze rolno-spożywczym.